İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Scott Hawkins – Kül Dağı’ndaki Kütüphane; Evrene Dair Sırlar | Kitap İncelemesi

Son güncelleme tarihi 13 Aralık 2021

Overall
4.5
  • Kitaba Verdiğim Puan
Sending
User Review
0% (0 votes)

Konusu

Kül Dağı’ndaki Kütüphane, tanrı olmayı öğrenen bir kadının yitirdiği insanlığını geri kazanması üzerine tuhaf, korkunç ama dokunaklı bir hikâye anlatıyor.

  • Kitabın Günümüz Yayınevi: İthaki
    Kitabın Yazarı: Scott Hawkins
    Yayınlanma Tarihi: 2017
    Sayfa Sayısı: 432
    Tür: Fantastik

İnsanın yaşadıkları, insanlığını yitirmesine sebep olur mu?

*

Tekrar tekrar okunması gereken kitaplar listesine bir yenisi daha eklendi ki, benim Kül Dağı’ndaki Kütüphane kitabını, ikinci kez okuyuşum. İlk yayınlandığı tarihte okumuştum. O zaman da etkilenmiştim, ama şuan kitaptan daha çok etkilendim ve zihnimde yer eden kitaplar arasına kesinlikle girdi. Evrenle, fantastik ögelerle birleşen kitaplar aşırı hoşuma gidiyor ve başka bir açıdan bakıldığında, kitabın gerçeklik payının olduğunu düşünmek de insanın ürpermesine neden olmuyor değil. Bir süre geçtikten sonra yeniden kitaplığımdan çıkartarak, Carolyn’ın dünyasına girmekten çekinmeyeceğim bir kitap.

On iki çocuk, on iki katalog, on iki kütüphaneci…

Hikâye, Amerika’da yaşayan on iki çocuk ve başlarında, evrenin tüm sırlarını bilen, Baba dedikleri bir adamla yaşamlarını sürdürmelerini konu ediyor. Fakat bu, düşündüğünüz bir şekilde sıradan bir yaşam değildir. Bu on iki çocuk, Baba’nın kontrolü altında evrene dair akıllara gelmeyecek şekilde yönetiliyor ve on iki çocuğun birbirinden farklı yeteneklerinin var olduğunu okuyoruz. Bu on iki çocuk, Baba’nın kontrolünde on iki katalogla eşleştirilerek evrene dair görevlerini yerine getirmeye çalışır.

Önemli bir kural, Baba’nın talimatıyla, kimse kimsenin kataloğundan sorumlu değildir. Herkes, ne olursa olsun kendi kataloğundan sorumlu tutulmuştur. Ve bu katalogda yazılı olan görevler, akıllara durgunluk verecek zorlukta ve acımasızlıktadır. Çocuklar, Baba’nın himayesinde yetiştirilirken, bir anda Baba ortadan kaybolur. Ve bu durum, hikâyenin de konusu olan, gençlerin Baba’yı arama serüvenlerini doğurur.

GÖZ ATIN: İnsanın Kendini Arayışı; Demian – Emil Sinclair’in Gençliğinin Öyküsü | Kitap İncelemesi

Bu sürede biz okuyucular, ilk sayfalarda bir şeyleri anlamakta zorlanıyor olsak da, sayfalar ilerledikçe karakterleri tanıyor ve hikâyenin içerisine giriyor, neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Gerçekten de yoğun bir kitap. Gerçek hayatta görüldüğünde tuhaf karşılanabilecek bir olay, kitapta o kadar sade ve olması gereken bir şey gibi aktarılmış ki, bir süre sonra hayvanların konuşabilmesi dahi sıradan bir şeymiş havası yaratıyor. Öyle ki, on iki katalogdan dil bilimi ile ilgilenen Carloyn, kendisinin aksine seçilmiş olmayan Steve ile karşılaşıp olaya dâhil olduğunda, Steve’in tavırlarının bir süre sonra normal olması, bizi de normalleştiriyor.

Carolyn, Baba ve diğer on bir kişiyle yaşadığı olaylar ve ruhunun verdiği değişikliklerle farkında olmadan farklı bir anlamda olduğunu fark ediyor. Öyle ki, yaşadıkları neticesinde insanlığını yitirdiğinin dahi farkına varamıyor. Tüm bunlar, bir nevi Carolyn’ı diğer insanlardan ayırarak, kitapta en derin karakter haline getiriyor. Carolyn’ın üzerinden karakterlerin yaşamlarını görüyor, Steve’in üzerinden insan yaşamının bu seçilmiş üzerinde nasıl bir farklılık oluşturduğunu görüyoruz.

Evrenin sırları, tüm bunların neden olduğu, bu çocukların kimler olduğu ve Baba’nın kaybolmasıyla ilgili tüm soruların cevaplarını kitabın sonunda alıyoruz. Bazı detaylar, özellikle de Kütüphane biraz yüzeysel geçilmiş gibiydi, ama yine de bu, bitmesini istemeyeceğiniz bir kitap olmadığı anlamına gelmiyor.

Kül Dağı’ndaki Kütüphane, tek kitaptan çok, gerek anlatımı gerekse kurgusu açısından, seriler halinde sunulabilecek bir kitap olma potansiyelini kesinlikle taşıyor.

Kitaba dair alıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.