Doctor Who 1. Sezon 6. Bölüm – Dalek | Dizi İncelemesi
Christopher Eccleston – The Doctor (Doktor)
Billie Piper – Rose Tyler
Yazar: Robert Shearman / Tür: Bilim Kurgu
Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2005

”Biri uzaylıları arıyorsa sergide bir numara olursun.”
Doktor ve Rose, uzayın derinliklerinde Tardis ile gezinirken bilinmedik bir yardım sinyali, Tardis’in rotasını Kuzey Amerika, Utah’a çevirir. Bulundukları andan 7 yıl geleceğe, Yıl 2012 yılına gitmişlerdir. Utah’da bulunan bu yer yarım mil altındadır. Doktor ve Rose, birkaç dakika sonra bulundukları yerin bir uzaylı müzesi olduğunu fark eder. Bu yerde birçok yaratığın fosili camların içerisinde sergileniyordur. Bununla kalmayıp uzayla ilgili her şey vardır; çeşitli göktaşları, ay tozu, birçok uzay gemisine ait değerli ekipmanlar hatta yaratıklardan doldurulmuş parçalar dahi vardır.
Sinyalin kimden geldiğini öğrenmeye çalışırken beklenmedik bir şey olur ve etrafları silah kuşanmış askerlerle sarılır. Doktor ve Rose davetsiz misafir kategorisine alınmıştır. Bir süre sonra bulundukları yerin sahibi kim olduklarını öğrenmek için yanlarına gelir; Henry Van Statten. Bu gerçek uzaylı koleksiyonlarını yapan adamdır. Aynı zamanda Henry Van Statten, adamlarıyla birlikte ne olduğunu bilmediği canlı bir uzaylı tespit etmiştir ve ona işkence ederek ne olduğunu öğrenme çabasındadırlar. Doktor’un gelmesi bir nevi Van Statten’in işkence ettikleri uzaylının ne olduğunu öğrenmek için bir fırsat niteliğinde olmuştur, fakat Doktor onun ne olduğunu öğrendiğinde bütün düşünceleri alt üst olacaktır.
Doktor, Van Statten’in izniyle uzaylıyı tuttuğu yere girdiğinde hayatının şokuyla karşılaşır. Karşısında duran, Zaman Lordlarının düşmanı Dalek’ten başkası değiştir. Dalekler, bir mutasyon sonucu oluşmuştur. Dalek ırkı genetik olarak planlanmıştır ve nefret dışındaki tüm duygular kaldırılmıştır. Daleklerin tek amacı yok etmektir. Doktor’un karşısında duran bu Dalek de aslında yok olması gerekiyordur. Yüz binlerce yıl önce, Zaman Lordları ve Dalekler arasında geçen son savaşta Doktor’un tüm akrabası yok olmuş, bilindiği üzere Dalekler de onlarla birlikte yok olmuştur. Şu an Doktor’un karşısında duran tıpkı kendisi gibi Daleklerin son kalanıdır.
Dalek, yapılan işkenceler sonucunda güçsüz düşmüştür. Onun ne olduğunu öğrenmek amacıyla üzerinde bir sürü korkunç aletlerle zarar vermeye çalışmışlardır. Normalde ona hiçbir insan aleti zarar vermezken, güçsüz olduğu için karşı gelme lüksü de yoktur. Doktor, Dalek’i gördüğünde onun güçsüz olduğunu anlamıştır, öyle ki yok etme mekanizması dahi çalışmıyordur. Doktor bir an önce onun öldürülmesi için Van Statten’e bilgi verir, ama o, onun gibi değerli bir parçanın, özellikle de konuşan bir parçanın yok edilmesini istemez.
Doktor ve Van Statten tartışa dursun, Rose beklenmedik bir şey yapar. Dalek’e işkence yapıldığını gördüğü an da yardım etmek ister. Orada çalışan birisi sayesinde yanına girer ve Dalek ile küçük bir sohbet etmesinin ardından, Dalek ölmek üzere olduğu anda Rose ona dokunur. Ona dokunduğu anda Dalek, kızın DNA’sını alarak yeniden yapılanmaya başlar ve bir an da beklenmedik bir kaos hakim olur.
Dalek, eski gücüne kavuşmuş, tüm nefreti ve öfkesiyle hareket ediyordur. Oradan kurtulmak için her şeyi yapacaktır. Nitekim karşısına çıkan çoğu askeri yok eder ve tek başına Doktor’a savaş açar. Bu durumda Van Statten başına gelecekleri düşündüğünde artık onun yok edilmesine razı gelir, fakat çok geçtir. O sırada Rose ve yanındaki Adam, kaçmaya çalışırken Rose kapana kısılır. Her şeyin son bulduğunu düşündüğü sırada Dalek’in DNA’sında farklı değişiklikler olur. Rose’un insan DNA’nın üzerine inşa edilen bu yapı bir an da insan duygularının esiri altına girer. Öyle ki buna dayanamayacaktır. Yaşadıkları sorgulama hali ve yok etme dürtüsündeki değişiklik onu mahveder ve Rose’un emriyle kendisini yok eder.
Rose ve Doktor, yeni bir maceradan daha sağ salim kurtulurlar. Bu sefer neredeyse Rose’un ölüme sebep oluyor olsalar da Zaman Lordu’nun işi değil mi, gittiği yere ölüm getirmek?
🔙 1. Sezon 5. Bölüm – Unquiet Dead (Huzursuz Ölü) | Dizi İncelemesi
İlk yorum yapan siz olun