İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cesaret Ruhta Gizlidir; Mogli – Orman Çocuğu | Film İncelemesi

Son güncelleme tarihi 29 Ağustos 2020

Overall
4
  • Filme Verdiğim Puan
Sending
User Review
0% (0 votes)

Konusu

Hindistan ormanlarında, henüz bir yaşındayken, ailesi acımasız kaplan Shere Khan tarafından öldürülen insan yavrusu Mogli, panter Bagheera’nın kurtarmasıyla kurt sürüsüne dâhil olur. Yıllar geçerken ormanın sert kurallarıyla büyümeye çalışan Mogli, ayı Baloo ve Bagheera’nın koruması altında bir kurt olarak yetiştirilir, hayvanlar tarafından kabul görür, ama bu durum uzun sürmeyecektir. Bir yandan yarım bıraktığı işi bitirmek isteyen Shere Khan, diğer yandan da kendi kanı olan insanlığıyla yüz yüze gelirken büyük tehlikelere kapı açacaktır.

  • Çıkış Tarihi: 2018
    Ülke: ABD
    Orjinal Adı: Mowgli: Legend of The Jungle
    Yönetmeni: Andy Serkis
    Süresi: 1 saat 44 dakika
    Kategorisi: Macera/Dram/Fantastik
    IMDb Puanı: 6,6

Kurgu açısından 2016 yılında vizyona girmiş Orman Kitabı’nın (The Jungle Book) Hindistan versiyonu gibi olsa da, bence Netflix’in orijinal filmlerinden olan Mogli’nin ayrı bir büyüsü vardı. Aynı zamanda, 1967 Walt Disney yapımı animasyon filmi Ormanın Kitabı’nın da günümüz uyarlamasıydı.

Orjinal bir film olmasa da yıllar geçtikten sonra bile günümüz uyarlamalarında izlenilebilir bir güzelliği vardı. Gerek karakterler, gerekse anlatım açısından aynı derecede karanlık bir tarafı da vardı. Keza filmin ortalarına doğru, Mogli’nin maymunlar tarafından kaçırıldığı sahne tamamen 1995 yapımı, Aslan Kral Simba çizgi filmindeki küçük Simba’nın maymunlar tarafından kaçırıldığı sahneye çok benziyordu. İzlediniz mi bilmiyorum, ama benim küçükken başlamasını istediğim favori çizgi filmimdi. (Buraya tıklayarak çizgi filmin görseline bakabilirsiniz.)

Mogli filminde ise, küçük bir aslandan çok, annesi ve babası öldürülen ve orman yaşamının acımasızlığına alışmak zorunda bırakılan küçük bir çocuğun hikayesini görüyoruz. Onunla büyüyoruz, büyüdükçe farklılığının gözden kaçırılmaması gereken bir detay olduğunu anlıyoruz. Tıpkı panter Bagheera’nın yaptığı gibi…

Mogli filminde verilen mesajlar oldukça yerindeydi diye düşünüyorum. Farklılığın her bedende aynı etkiler yarattığını, ait hissetmediğin bir yerde kendinle olan savaşın küçük bir kıvılcıma baktığını görüyoruz. Normalde de öyle değil mi? Her ne kadar kendi türümüzün içerisinde yaşıyor olsak da, çoğu zaman konduğumuz kabın içerisine sığamıyor, oraya ait hissetmiyoruz. Elimize bir fırsat geçtiğinde oradan kurtulmak için çabalıyoruz, kurtulduğumuzda da bir süre sonra yine aynı yerde buluyoruz kendimizi. Tabii o zaman, kendimizde daha büyük farklılıklar olduğunu görüyoruz, büyüyoruz.

GÖZ ATIN: Babanın Yarım Bıraktıklarını Devam Ettirmek; Tomb Raider | Film İncelemesi

Mogli’de, ilk zamanlarda bulunduğu ortama ayak uydurmuş, bir kurt olarak yaşamını sürmüştür, ama yıllar sonra Sheere Khan yarım bıraktığı işi bitirmek için geri döndüğünde sürü de, ormanın huzuru da bir anda bozuluyor. Mogli, bir kurt olduğunu kanıtlamak, sürüye dahil olabilmek için, tıpkı bir kurt gibi koşmalıdır, eğer bu koşuda galip gelirse sürüde kalmaya devam edecektir, ama işler istediği gibi gitmez. Bu da, Mogli’nin hayatını darmadağın edecek, bilmediği bir duruma sürüklenecektir.

Filmin yarısından sonra duygusallık hat safhaya yükseldi. Keyfinizi kaçırmamak için daha fazla detay veremiyorum, ama izlemeniz gerektiğini düşünüyorum. Eğlenceli zaman geçirebileceğiniz ve yanınızdaki insanların kıymetini anlayacağınız bir film. Sonu da oldukça etkileyiciydi. Filmin yönetmenliğini, usta oyuncu Andy Serkis üstlenmiş. Kendisini birçok filmde tanıdığımız gibi, hayat verdiği en favori karakteri, Yüzüklerin Efendisi serisindeki Gollum / Smeagol karakteri. Bu sayede filmde de oldukça güzel iş başarmış.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.